Tietoja minusta

Olen 29-vuotias kolmen lapsen äiti ja elän yksinkertaista elämää maaseudulla. Nautin erilaisista käsitöistä, nikkaroinnista ja puuhailusta puutarhassa.

lauantai 28. tammikuuta 2012

Teollisen värjäyksen oppeja




 Ylhäällä kokeiltiin erilaatuisten lankojen värjäytyvyyttä. Meidän ryhmämme tehtävänä oli selvittää selluloosakuitujen, kuten pellavan, puuvillan ja bambun värjäytyvyys. Pellava värjäytyi melko epätasaisesti lankana, kankaana taas tasaisesti. Kalalanka värjäytyikin vain pinnalta, bambu oli myös huonosti värjäytyvä. Liilat/siniset langat olivat kaikki luonnonkuituja, joihin en itse perehtynyt, mutta huomaahan sen, että niiden värjäytyvyys oli kaikinpuolin hyvä. Sävyeroja tietysti oli hiukan.



Ylhäällä on luokkamme aurinkovärjäystekniikalla, shiborivärjäyksellä ja väriliemessä keittämällä värjättyjä lakanakankaan sekä villakankaan kappaleita esillä koulun avoimien ovien päivää varten. Oli joukossa pari pesukonevärjättyäkin tilkkua, joihin oli sidottu pari myttyä langalla ennen värjäystä.

Alhaalla on minun ja koulutoverini yhdessä tehty projekti kylmäliemivärjäystekniikalla. Mittausten kanssa oli tarkkaa, kun yhteen muovipussiin laitettiin värilientä kankaan ja suolaliemen kanssa vain 1-10 milliä! Mutta kaunista tulosta katsellessa huolellisuus tuli kyllä palkittua.



Värjäykset on siis kaikki tehty teollisilla väriaineilla, ei kasviväreillä, joita tulen myös myöhemmin esittelemään sarjassamme värjääminen ;D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti